Странице

Uopšteno o Vrnjačkoj Banji


Vrnjačka Banja je privredni, politički i kulturni centar sa ukupno 14 naselja na prostoru od oko 240 kvadratnih kilometara. Na području opštine živi oko 25.000 stanovnika, a sama Banja ima oko 10.000 stanovnika. Kako je mnogi nazivaju, kraljica banja, nalazi se u kraju gde je nekada stvorena prva srpska država – Raška, u neposrednoj blizini brojnih manastira, crkava i starih gradova. Prostire se po blagim obroncima planine Goč, a delom u dolini Vrnjačke i Lipovačke reke. Ima sedam poznatih izvora mineralne vode. Ovo  je mesto u kojem možete uživati u bilo koje doba godine. 
Vrnjačku Banju karakterišu osobenosti umereno-kontinetalne klime, koja je izmenjena lokalnim uslovima. Leta su umereno topla, a zime umereno hladne. Vetrovitih dana ima u februaru, martu i aprilu, dok ih je u ostalim mesecima mnogo manje.
 Veliki broj dana u godini je bez vetrova, oko 170. U letnjim mesecima se oseća blag povetarac. Sa juga, istoka i zapada Banja je zaklonjena planinom Goč i njenim ograncima, dok je sa severa zaštićena vencem Gledićkih planina i nije izložena jakim vetrovima. Zavisno od položaja pojedinih delova naselja nadmorska visina se kreće od 220 do preko 300 metara. Uže planinsko područje Vrnjačke Banje, sa planinom Goč, deo je ogromnog šumsko-planinskog kompleksa Kopaonika, koje predstavlja zaleđe Vrnjačke Banje i prostire se prema jugu. 


Pored Goča i Kopaonika , tu su još i Željin , Jastrebac i Stolovi. raTo ogromno šumsko prostranstvo od stotine hiljada hektara dočarava šumsko-planinski ambijent Vrnjačke Banje. Čitavo šire planinsko turističko područje Banje izbrazdano je zelenim kotlinama kroz koje protiče niz brzih planinskih potoka i rečica na svom putu prema Zapadnoj Moravi. Svi ovi potoci i rečice obiluju planinskom pastrmkom. Veće reke, pored Zapadne Morave, su još Ibar na zapadu i Rasina na istoku regiona.


U blizini Vrnjačke Banje su brojni kulturno-istorijski spomenici među kojima je i manastir Žiča, prestonica Srpske pravoslavne crkve. U blizini je i manastir Studenica koji spada u jedan od najlepših manastira Srbije, a osnovao ga je tvorac prve srednjevekovne srpske države Stefan Nemanja. Pored ugodnog i prijatnog odmora poseta Vrnjačkoj Banji pruža mogućnost brojnih izleta, obilazaka i upoznavanje kulturno-istorijskih vrednosti Srbije. Postoje pouzdani podaci da su meštani sela Vrnjci i okoline, sredinom 19. veka koristili toplu mineralnu vodu za kupanje i piće. 


Istorija Vrnjacke Banje vezuje se za 1868. godinu, kada je formirano Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima. Iste godine izvršena je kaptaža dva izvora tople mineralne vode i počelo se sa izgradnjom banjskih objekata, pre svega kupatila. Više od jednog veka Vrnjačka Banja delotvornošću svojih mineralnih voda i prirodnim lepotama privlači ljude, kao i njeni prostrani parkovi koji su pre stotinu godina utemeljili poznati baštovani.




Нема коментара:

Постави коментар