Странице

Planinarsko smučarski klub „Goč“ iz Vrnjačke Banje

 Uspesi PSK „Goč“ 

Planinarsko smučarski klub „Goč“ iz Vrnjačke Banje učestvovao je na takmičenju 3. kolo prvenstva Srbije koje je održano u Beogradu, disciplina bolder. Postigli su odlične rezultate i pokazali još jednom da je vrnjački klub u vrhu što se tiče ovog sporta.Pokazali su svoj kvalitet i kvalitet rada u ovom klubu.Ovim takmičenjem u Beogradu završena je zimska liga, naredno takmičenje očekuje ih već krajem aprila takodje u Beogradu.Osvojili su 8.,5.,3. Mesto dok je Mina Strugarević osvojila prvo mesto i zlatnu medalju.

Proširen uslužni centar u opštinskoj Upravi Vrnjačka Banja


Kako bi što više pojednostavili ljudima odnosno gradjanima Vrnjačke Banje da završe posao zbog kog su došli u opštinsku Upravu i da imaju što lakši pristup informacijama, Uslužni centar opštinske Uprave Vrnjačka Banja je proširen. Cilj je bio da bi gradjani što brže i što efikasnije uradili i završili svoj posao. Sada ima šest šaltera i gotovo iz svakog odeljenja sedi po neko. Zamišljeno je tako da ljudi sve što im je potrebno dobiju i završe upravo tu bez šetanja po zgradi a na taj način se izbegavaju i gužve po hodnicima. Pored ovih šest šaltera ostao je tu i postojeći šalter katastra.

Izložba “Gustav Klimt preteča moderne” u Zamku kulture


U Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji, tačnije u Zavičajnom muzeju u sredu 10 aprila bićše svečano otvorena dokumentarna izložba „Gustav Klimt preteča moderne“. Izložba će biti uprličena povodom obeležavanja 150 godina od njegovog rodjenja. Gustav Klimt bio je austrijski slikar i jedan od osnivača Bečke secesije. Upravo tu su uglavnom danas i izložene njegove slike i njegovi radovi.To su slike, murale, crteži. Njegov primarni subjekt bilo je žensko telo i njegovi radovi su prožeti eroticizmom. Izložbu će svečano otvoriti u sredu 10. aprila u 19 časova, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Nicolaus Keller.

U vrnjačkom bioskopu film „Ana Karenjina“


Od večeras pa do subote 06.aprila u vrnjačkom bioskopu možete pogledati dramu „Ana Karenjina“. Radnja se dešava 1874. godine. Živahna i lepa Ana Karenjina (Kira Najtli) ima sve ono na čemu bi joj pozavidele žene iz tog doba. Ona je žena Alekseja Karenjina (Džad Lo), visokog vladinog činovnika, kome je rodila sina, i njen položaj u društvu Sankt Peterburga ne može biti viši. Kad dobije pismo od svog brata Oblonskog (Metju Makfadjen) u kome je moli da dođe i pomogne mu da spase njegov brak sa Doli (Keli Mekdonald), Ana će otputovati u Moskvu.

Još jedan fakultet u Vrnjačkoj Banji

 Fakultetu za ekološku poljoprivredu - Proizvodnja zdravstveno-bezbedne hrane

Državni sekretar u ministarstvu tehnike i nauke inače rektor Univerziteta „Edukonos“ i dekan Fakulteta za ekološku poljoprivredu danas je posetio Vrnjačku Banju. Njega je u svom kabinetu primio predsednik vrnjačke opštine Boban Djurović sa saradnicima. Sastanku je prisustvovao i prof.dr Slobodan Jeftić, savetnik predsednika opštine za poljoprivredu koji je inače pored prof.dr Ljubinka Jovanovića i inicijator ovog sastanka. Tema razgovora i današnjeg sastanka u kabinetu predsednika bila je otvaranje još jednog fakulteta u Vrnjačkoj Banji.

Veče aforizama u biblioteci “Dr Dušan Radić”


Vrnjačka biblioteka “Dr Dušan Radić” 12. aprila biće mesto gde će se održati “Veče aforizama”. Predstaviće se Bojan Ljubenović,Dragutin Minić i Aleksandar Čotrić. Svaki od njih predstavićše po jednu knjigu. Knjigu priča “Triput sečem i opet kratko” predstaviće Bojan Ljubenović. Knjigu aforizama “Karlov ugao” Dragutin Minić dok će knjigu aforizama “Pomeranje pameti” predstaviti predstaviti Čotrić. Organizator ovog dešavanja je Turistička Organizacija Vrnjačka Banja a ulaz će biti besplatan. Salon biblioteke, 12. april od 18 sati.

Uopšteno o Vrnjačkoj Banji


Vrnjačka Banja je privredni, politički i kulturni centar sa ukupno 14 naselja na prostoru od oko 240 kvadratnih kilometara. Na području opštine živi oko 25.000 stanovnika, a sama Banja ima oko 10.000 stanovnika. Kako je mnogi nazivaju, kraljica banja, nalazi se u kraju gde je nekada stvorena prva srpska država – Raška, u neposrednoj blizini brojnih manastira, crkava i starih gradova. Prostire se po blagim obroncima planine Goč, a delom u dolini Vrnjačke i Lipovačke reke. Ima sedam poznatih izvora mineralne vode. Ovo  je mesto u kojem možete uživati u bilo koje doba godine. 
Vrnjačku Banju karakterišu osobenosti umereno-kontinetalne klime, koja je izmenjena lokalnim uslovima. Leta su umereno topla, a zime umereno hladne. Vetrovitih dana ima u februaru, martu i aprilu, dok ih je u ostalim mesecima mnogo manje.

Istorija Vrnjačke Banje

Još u prastara vremena, kada su ovaj kraj naseljavali keltski Skordisci, zatim nakon rimskog osvajanja Balkana u poslednjim vekovima stare ere, postoje dokazi da su se koristili mineralni izvori za piće Tragovi starih civilizacija u Vrnjačkoj Banji. Najstariji tragovi naseljavanja u ovoj oblasti potiču još iz mlađeg kamenog doba, iz perioda od 3800. do 3100. g. pre nove ere, odnosno s kraja neolita i početka eneolita. Slučajni arheološki nalazi blizu mineralnih izvora nameću pretpostavku da su praistorijski stanovnici znali za neki od ovih izvora, još u to vreme, kada se rečna dolina, sa čije obe strane se nalaze mineralni izvori, koristila kao prirodni i najbliži put između naselja na Moravi i planine Goč. 


Arheološki lokaliteti , kako iz perioda bronzanog i gvozdenog doba, tako i iz perioda grčke i rimske dominacije, kao i iz srednjeg veka i turske dominacije, pokazuju kontinuitet naseljavanja na ovoj teritoriji. Topla mineralna voda bila je korišćena za kupanje i u Rimsko vreme, o čemu svedoči otkriće rimskog bunara sa nađenim rimskim novcem koji pripada periodu od Avgusta doValentinijana (od I do IV veka). Na tragove rimskog vremena naišlo se slučajno, pri kaptaži toplih izvora 1924 godine. Tom prilikom je na dubini od 2,40 m pronadjena uspravna, pravilno isklesana stena iz čijeg je otvora tekla topla mineralna voda.

Mineralni izvori u Vrnjačkoj Banji


Vrnjačka Banja ima 7 poznatih izvora mineralnih voda i to: Topli mineralni izvor (tzv. Topla voda), smešten u centralnom banjskom jezgru, Snežnik smešten u zoni Vrnjačke reke, Slatina u zoni Lipovačke reke, Jezero, izvor koji je smešten u banjskom parku na polovini puta Snežnik-Slatina, Beli Izvor u blizini ušća Lipovačkog potoka u Lipovačku reku, Borjak – izvor udaljen 700 m od Snežnika uzvodno uz korito Vrnjačke reke i Vrnjačko Vrelo koje se nalazi na polovini magistralnog puta Kraljevo-Kruševac. Lečenje u Vrnjačkoj Banji se obavlja pijenjem tople i hladne mineralne vode, kupanjem u toploj vodi, inhaliranjem i ispiranjem toplom vodom (nosa, grla, očiju, ušiju, rana itd.). U Banji se leče bolesti organa za varenje - jetre, creva (hepatitis, gastritis), žučni i mokraćni putevi, katari, oboljenja bubrega, krvnih sudova, bolesti metabolizma, kardiovaskularna oboljenja, kožne bolesti, čirevi, ženski genitalni organi i dr.

Sport u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja po svetskim standardima 


Moderni svetski banjski standardi podrazumevaju da gostima bude ponudjen sveobuhvatni program boravka, koji osim terapije i lečenja uključuje i odgovarajuću ishranu, kulturni program, obilaske okoline, ali i mogućnost bavljenja raznovrsnim sportovima. Vrnjačka Banja, ima sve više gostiju koji dolaze na sportske pripreme, igre i rekreaciju. Sportsko rekreacioni centar "Raj" sa tri travnata terena (fudbalska) jedan je od značajnijih objekata u Vrnjačkoj Banji. Tereni na Raju bili su poznati još 60-ih godina kada su se na njima održavale atletske manifestacije. Od tada pa sve do 80-ih godina radilo se na proširenju i preuređenju sportskih terena. Godine 1984. izgrađena su tri travnata fudbalska terena sa atletskom stazom i tribinama kao i dve svlačionice i pomoćne prostorije. Tereni se nalaze na istoimenom brdu u neposrednoj blizini sportske hale "Vlade Divac".

Lečenje u Vrnjačkoj Banji


Vrnjačka Banja ima veoma dugu tradiciju lečilišta. Lekovite vode Vrnjačke Banje imaju svoju istoriju od par stotina godina. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka stari Rimljani su izgradili lečilište i oporavilište AQUAE ORCINAE. O tome svedoče i arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno, bazena za kupanje, rimskog izvora tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji ostavljan u lekovitom izvoru. U Vrnjačku Banju su na lečenje i oporavak uglavnom dolazili rimski legionari, kao i romanizovana aristokratija starosedelaca. Pravi razvoj moderne Vrnjačke Banje započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu.

Gde se nalazi i kako doći do Vrnjačke Banje?




Smeštena na raskrsnici puteva, sa dobrim geografskim, pedološkim i klimatskim potencijalom, teritorija Vrnjačke Banje pruža idealne uslove za naseljavanje kao i za razvoj turizma. Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Republike Srbije, na 43° 23′ severne geografske širine i 20° 54′ istočne geografske dužine, oko 200 km južno od Beograda. Drumskom i železnickom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd - Sofija i Beograd - Atina, Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije. 

Kulturna dešavanja u Banji

Kulturni centar je organizator jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji pod nazivom „Vrnjačke kulturne svečanosti", koja traje 100 letnjih dana a čine je vrhunski programi iz oblasti književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzičkog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije. Kulturni centar Vrnjačke Banje je javna ustanova u oblasti kulture i poseduje bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom i Amfiteatar sa 1500 sedišta. Na međunarodnom festival klasične muzike, ko ji se obično odigrava krajem Jula meseca, pored mnogobrojnih koncerata, u okviru festivala održava se i pedagoški program sa kursevima violine i kamerne muzike. Ideja da se organizuje Međunarodni festival klasične muzike "Vrnjci" potekla je na "Međunarodnoj muzičkoj akademiji", održanoj 2001. godine u Vrnjačkoj Banji, kojoj su prethodili majstorski kursevi violine i čela koje su održali ugledni profesori Fakulteta muzičke umetnosti u Beču i Beogradu. 


Književno leto je program za oblast književnog stvaralaštva koju čine književni portreti istaknutih pisaca, promocije knjiga, književnih regija i gradova Srbije, književnih manifestacija i dobitnika književnih nagrada, kao i tribine na aktuelne teme iz istorije, filozofije, društvenih nauka, politike, teologije i dr. Pozorišni dani srpskog teatra posetiocima Banje obezbeduju revijalne predstave iz repertoara pozorišta Srbije, omogucavajuci im da vide hit premijere, dramsku klasiku i avangardu, glumacke portrete, velikane dramske književnosti i druge programe.

U vrnjačkom bioskopu od sutra „Sveštenikova deca“


U vrnjačkom bioskopu od ponedeljka 01.aprila do srede 3. aprila možete pogledati od 20 časova komediju, dramu „Sveštenikova deca“. Uloge tumače Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Marija Škaričić, Dražen Kun, Jadranka Đokić, Lazar Ristovski i drugi. Don Fabijan (Krešimir Mikić), mladi sveštenik na dalmatinskom ostrvu, počinje da buši zapakovane kondome da bi povećao natalitet u mestu. Zbog toga se udružuje s prostodušnim trafikantom (Nikša Butijer)