Странице

Predavanje u vrtiću "Radost" u Vrnjačkoj Banji


U organizaciji PU “Radost“ Vrnjačka Banja održano je predavanje za sve zainteresovane roditelje a na temu stvaralačkog vaspitanja. Predavač je bila pedagog u penziji Milica Novković koja je inače i autor „Porodičnog bukvara“. Ovaj bukvar donosi stvralački način vaspitanja koje ne podrazumeva dresuru dece već vaspitanje kroz dobrotu i ljubav bez batina i vikanja. Interesovanje roditelja je bilo dobro, imali su brojna pitanja za predavača i aktivno su učestvovali u predavanju. Svi koji su bili zainteresovani mogli su na kraju predavanja da kupe porodični bukvar ili CD sa dvočasovnim predavanjem.

Smeštaj u Vrnjačkoj Banji


U Vrnjačku Banju se radi boljeg zdravlja dolazi već 145 godina, a i zbog mnogih kulturnih, sportskih, kongresnih i drugih dešavanja. Tu se u opuštenoj atmosferi možete diviti najčudesnijim kreacijama prirode, stoletnim parkovima, maštovitim cvetnim rundelama i miru koji vam se nudi sa velikodušnošću. Banja je ovo ime dobila po selu Vrnjci, u čijem su ataru otkriveni mineralni izvori. Prvi pisani podaci o Vrnjačkoj Banji nalaze se u izveštaju barona Zigmunda Herdera, koji je po nalogu kneza Miloša Obrenovića ispitivao prirodna bogatstva tadašnje Srbije. On je dao visoku ocenu kvaliteta vrnjačkih mineralnih voda i uporedio ih sa čuvenim vodama Karlovih Vari u Češkoj. Kraljica srpskog turizma svojim lekovitim vodama pomaže u lečenju dijabetesa, gastrovaskularnih oboljenja i ginekoloških bolesti, a voda iz banje poznata kao Voda Vrnjci pomaže pri lečenju kardiovaskularnih oboljenja.

Predsednik Opštine Vrnjačka Banja primao gradjane


Danas je, kao i svakog petka, predsednik vrnjačke opštine Boban Djurović, primao gradjane Vrnjačke Banje. Prijem stranaka upriličen je od 9 do 13 časova u Velikoj Sali SO Vrnjačka Banja. Ovo je jedan od načina koji se pokazao i najefikasniji, da se gradjanima izadje u susret i eventualno pomogne u rešavanju problema. Ono zašta gradjani najviše traže pomoć jeste zaposlenje.

Takmičenje u preduzetništvu


Ministarstvo finansija i privrede poziva sve koji realizuju projekte za razvoj preduzetništva u Srbiji a koji veruju da su upravo njihovi projekti najbolji i najkreativniji da se prijave na takmičenje za najbolju ideju koju je inicirala Evropska komisija European Enterprise Promotion Awards. Mogu da učestvuju nacionalne institucije, gradovi, lokalne uprave.

Projekcija edukativnog filma "Doula" u vrnjačkom bioskopu


Sutra 29.3.2013. godine u Vrnjačkoj Banji sa početkom u 18 časova, besplatna projekcija edukativnog filma “Dula” u sali bioskopa. “DULA!” je 65-minutni dokumentarni film koji prati tri dule koje pružaju podršku roditeljima pre, tokom i nakon bebinog rođenja. Dula je ženina pratilja na porođaju koja nudi neprestanu emotivnu podršku i fizičku pomoć ženi koja rađa i timu koji prisustvuje porođaju. Obučeni je profesionalac.

05. aprila u Vrnjačkoj Banji javno nadmetanje za postavljanje tezgi


Predsednik opštine Vrnjačka Banja raspisao je oglas o javnom nadmetanju za davanje u zakuppovršina javne namene radi postavljanja montažnih objekata i opreme i to na sledećim lokacijama kod Izvora Snežnik za postavljanje dve tezge za prodaju suvenira,ručnir radova, bižuterije i slično i za postavljanje dva kioska za prodaju cigareta, štampe. Zatim za postavljanje tezgi na lokaciji „Srbija“ za prodaju banjskih suvenira, lokacija „Vila San „ i lokacija „Fontana“. Zatim nadmetanje za postavljanje kioska na lokaciji „Romanija“ i na lokaciji „Groblje“.Početni iznos mesečnog zakupa za kioske je od 5.000 do 9.000 dinara. Sva nadmetanja biće održana 05.aprila u Velikoj Sali SO Vrnjačka Banja po sledećem rasporedu:

Dobar uspeh vrnjačkih džudista


U Sali OŠ u Nišu u organizaciji džudo kluba „Šogun“ održan je 8.medjunarodni turnir pod nazivom „Mladost Evrope“ na kom je učestvovao i džudo klub „Goč“ iz Vrnjačke Banje. Vrnjački klub predstavljalo je pet takmičara i svio su se vratili sa medaljama. Aleksandar Miodragović osvojio je treće mesto i bronzanu medalju,

Iračani u Vrnjačkoj Banji


Juče je u svom kabinetu predsednik vrnjačke opštine Boban Djurović primio delegaciju iz Iraka. Razlog njihove posete je tak što žele da svoje odmore provode u Vrnjačkoj Banji koja je veoma interesantna tamošnjim ljudima a banjskim potencijalnim turistima. Delegaciju je predvodio Al Šahristani, vlasnik firme “Mud plast” iz Bagdada.

Raspevani Vrnjčići


Vrnjačka Banja - U okviru norveškog projekta “Кultura i volonterstvo”, koje realizuju tri norveške i tri srpske opštine, grupa “Škola kulture” je u toku realizacije mini podprojekta Inkluzivni hor. Ideja grupe, škola kulture, je bila da se uključe i deca sa smetnjama u razvoju i da kroz igru, pesmu i zajedničke radionice nastupaju sa drugom decom i tom prilikom međusobno prihvatajući drugare bez predrasuda. Inkluzivni hor “Raspevani Vrnjčići” je započeo sa radom u decembru mesecu u Vrnjačkoj Banji, a horom diriguje, profesorka muzike, Кatarina Aksentijević.

Turizam u Vrnjačkoj Banji



Tri vrste turizma su razvijena u ovoj najposećenijoj banji u Srbiji, zdravstveni, sportsko-rekreativni i izletnički. Na žalost većina posetioca prvo dođe na banjsko lečenja, ali nakon uspešnog oporavka, bezmalo svi se vraćaju da ponovo uživaju u miru, spokoju, čistom vazduhu, lekovitim izvornim vodama.

Šetajući Banjom uživaćete u prelepim bojama i mirisima koji se razlikuju u zavisnosti od toga koje je godišnje doba. Vrnjački park je prepun jorgovana, lipa, čempresa, raznog žbunastog rastinja i cveća. U sklopu parka se od skoro nalazi i simpatičan Japanski vrt sa svim onim elemtima koje japanski vrtovi imaju: vodopad, jezerce, mostić, kamene stazice, kapije.  

Knjiga “Otroci” Vlade Ćurčić iz Vrnjačke Banje predstavljena u Beogradu





U Narodnom pozorištu u Beogradu predstavljene su knjige iz biblioteke „Hronike sela“ koje su objavljene tokom 2012.godine.  Ceo dogadjaj u organizaciji je Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. 
Kako je rečeno, ova dela beleže razvoj i ukupan život odredjenih sela od njihovog nastanka do današnjeg vremena, pritom čuvaju od zaborava  naselja koja na žalost odumiru. Jedno od tih naslova je i naslov „Otroci“. Autori su Milutin Hehe Miković i Vlada Ćurčić iz Vrnjačke Banje. U ovoj knjizi otrgnuti su od zaborava  život i običaji na selu  a ona predstavlja zapravo svedočanstvo za naredne generacije. Knjiga sadrži istoriografiju sela Otroci opština Vrnjačka Banja, sadrži etnografske i etnološke podatke zatim običaje sela, rodoslove ali i ratna stradanja.