Странице

Kulturna dešavanja u Banji

Kulturni centar je organizator jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji pod nazivom „Vrnjačke kulturne svečanosti", koja traje 100 letnjih dana a čine je vrhunski programi iz oblasti književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzičkog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije. Kulturni centar Vrnjačke Banje je javna ustanova u oblasti kulture i poseduje bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom i Amfiteatar sa 1500 sedišta. Na međunarodnom festival klasične muzike, ko ji se obično odigrava krajem Jula meseca, pored mnogobrojnih koncerata, u okviru festivala održava se i pedagoški program sa kursevima violine i kamerne muzike. Ideja da se organizuje Međunarodni festival klasične muzike "Vrnjci" potekla je na "Međunarodnoj muzičkoj akademiji", održanoj 2001. godine u Vrnjačkoj Banji, kojoj su prethodili majstorski kursevi violine i čela koje su održali ugledni profesori Fakulteta muzičke umetnosti u Beču i Beogradu. 


Književno leto je program za oblast književnog stvaralaštva koju čine književni portreti istaknutih pisaca, promocije knjiga, književnih regija i gradova Srbije, književnih manifestacija i dobitnika književnih nagrada, kao i tribine na aktuelne teme iz istorije, filozofije, društvenih nauka, politike, teologije i dr. Pozorišni dani srpskog teatra posetiocima Banje obezbeduju revijalne predstave iz repertoara pozorišta Srbije, omogucavajuci im da vide hit premijere, dramsku klasiku i avangardu, glumacke portrete, velikane dramske književnosti i druge programe.
Festival likovnog stvaralaštva Srbije predstavlja skup izložbi, akcija i manifestacija u oblasti likovne delatnosti a čine ga programi izložbenog karaktera i likovnih akcija kao što su Centar za savremenu grafiku, Festival pejzaža, Program sinteze, Letnja akademija za likovno stvaralaštvo, Vajarski simpozijum i Bijenale Jugoslovenke skulpture u pleneru. U avgustu na letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji održava se Festival filmskog scenarija. Festival filmskog scenarija ce biti nezaboravna uspomena na Vaš boravak u Vrnjačkoj Banji i pamtićete ga ne samo po prelepoj prirodi, već će Vam Vrnjačka Banja ostati u secanju i kao mesto filmskih susretanja. Uz prikazivanje, vrednovanje i nagrađivanje scenarija filmova tekuće godišnje filmske produkcije ima i Simpozijum o scenariju, te Letnju školu filmske dramartugije. Na njega se nadovezuju filmske revije i serijali kao što su premijere filmova, FEST, Sinemanija, Kinoteka i dr. Vrnjačka Banja je tokom proteklih godina postala mesto raznih koncertnih dešavanja. Mnoge zvezde svetske i domaće estrade prodefilovale su vrnjačkom scenom: Toto Kotunjo, Boni Tajler, Vaja Kon Dios, Zdravko Čolić, Hari Mata Hari, Vlado Georgijev, Van Gog, Balkanika, Riblja Čorba, Legende, Željko Samardzić, Crvena Jabuka, Masimo Savić, Film, Jelena Rozga, Ceca, Magazin, Haris Džinović...

Нема коментара:

Постави коментар